Turvasanat(tomuus) & luottamus

Onko turvasanoista sopiminen vallan ojentamista subille? Entä onko domilla oikeus käyttää turvasanoja? Saako brättäilevä subi käyttää turvasanoja tai -eleitä kapinoidakseen domiaan vastaan? Ja mikä funktio turvasanoilla oikeastaan edes on? Avaamme tässä postauksessa pohdintojamme, sekä meidän suhteemme turvasanoja — tai niiden puutetta. Postauksessa käytetty termi turvasana sisältää niin turvasanat kuin -eleetkin lukemisen helpottamiseksi.

Mikä turvasana oikeastaan on?

Turvasanat ovat osa toimivaa kommunikaatiota domin ja subin välillä. Se saattaa olla yksi sana tai ele, joka yksinkertaisesti tarkoittaa ”leikki seis”, tai se saattaa olla kokoelma sanoja — vaikka liikennevalot — joiden avulla kommunikoidaan rajoja ja niiden mahdollista venymistä tai ylittymistä. Turvasanat ovat auton turvatyyny, tai trapetsitaitelijan turvaverkko — ne eivät aktiivisesti osallistu turvallisuuden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen, vaan ovat olemassa varmuuden vuoksi.

Meille turvasanat ovat integraalinen osa kommunikaatiota sekä luottamusta, ja niiden olemassaolo on TPE-suhteemme tärkeä rakennuspalikka.

Turvasanat — vallankäytön välineitä?

Mielestämme turvasanat eivät saisi olla missään tilanteessa vallankäytön välineitä. Niiden avulla ei kapinoida tai brättäillä domille, eikä myöskään kiusata subia. Kommunikaatio ja luottamus ovat tärkeitä osia missä tahansa suhteessa, mutta erityisen tärkeitä ne ovat BDSM-sessioissa ja suhteissa.

Osa käyttää turvasanoja ennalta sovitusta poiketen — dominoidakseen, kapinoidakseen, saadakseen huomiota tai ’varastaakseen’ vallan domilta. Aina kun rajoja tai sopimuksia rikotaan, luottamus toiseen kärsii ja pahimmillaan suhde on sen jälkeen vaakalaudalla. Turvasanan väärinkäytöstä voi luottamuksen vahingoittumisen lisäksi seurata aitoa huolta tai pelkoa toisen puolesta. Etenkin jos turvasanaa, jonka tarkoituksena on viestittää aidosta hädästä — esimerkiksi sidonnassa raajan puutuminen, breathplayn aikana tajunnan hämärtyminen tai vaikkapa ahdistuminen tilanteeseen — käytetään väärin.

Kenenkään ei ikinä tarvitsisi joutua miettimään käyttääkö turvasanaa ’liian pienestä’ asiasta. Jokainen syy ja tilanne käyttää turvasanaa on oikeutettu — kunhan turvasanaa ei käytetä ennalta sovitusta poiketen. Turvasanan käytöstä ei koskaan saisi rangaista toista osapuolta, ei välillisesti eikä välittömästi. Omalla tavallaan turvasanan käyttö jolla viestitetään session välitöntä lopettamista, on suostumuksen takaisinveto. Kun turvasanaa on käytetty, sitä tulee aina kunnioittaa. Jos sessiointia tai seksiä siitä huolimatta jatkaa, on kyseessä rikos.

Ketään ei koskaan saisi rangaista siitä, että kokee omien rajojensa syystä tai toisesta ylittyneen. Rajat ovat veteen piirrettyjä, ja niihin saattavat vaikuttaa monetkin asiat mielialasta planeettojen asentoon — se mikä oli viime viikolla liian kesyä, saattaa tänään olla liian rajua.

Onko domilla oikeus käyttää turvasanoja?

Emme oikeastaan edes ymmärrä minkä vitun takia tästä pitää keskustella. Kyllä. Jokaisella on oikeus määrittää omat rajansa ja jokaisella on oikeus turvasanoihin niin halutessaan. Kyllä, myös domilla. On helppo sanoa, että dom voi vain lähteä tilanteesta tai lopettaa session ilmoittamatta, mutta onko se oikea tai fiksu tapa kommunikoida omia rajojaan? Ei.

Domin valta-asema ei vaarannu vain koska hän käyttää turvasanaa. Jälleen kerran, turvasanat ovat osa toimivaa kommunikaatiota, eivät vallankäytön välineitä. Turvasanojen käyttö ei tee ihmisestä säälittävää, nössöä tai vähemmän domia.

Turvasanat(tomuus) & me

Vaikka elämme TPE-suhteessa, olemme jo aikaa sitten sopineet turvasanoista ja niistä keskustellaan avoimesti — joko yleisellä tasolla tai dynamiikkaamme liittyen. Aito turvasanattomuus voi olla joillekin mahdollista, mutta se ei ole meille realistinen tavoite. En voi ennalta tietää mikä laukaisee flashbackin — sessioinnissa tai sen ulkopuolella — joten turvasanat ovat olemassa suojellakseen niin minua kuin domianikin.

Meille turvasanat ovat vain positiivinen asia. Kumpikaan ei koe niitä rajoitteena tai epäluottamuksen osoituksena. Turvasanojen käyttö ei ole turn off, vaan pelaamme ennemmin varman päälle kuin otamme turhia riskejä; fyysisiä tai psyykkisiä. Domini ei kiihotu aidosta pelosta, paniikista tai ahdistuksesta, kuten en minäkään. En halua kokea aitoa pelkoa sessioidessa tai seksin aikana — sitä varten ovat kauhuelokuvat ja podcastit.

Meillä on ollut jo pitkään käytössä liikennevalot — vihreästä punaiseen — mutta pääsääntöisesti käytössä ovat kuitenkin vain keltainen (himmaile, kevennä, ota rauhallisemmin tms.) ja punainen (leikki seis). Turvaeleinä meillä on esimerkiksi breathplayssa domin käden taputtaminen.

Onko minulla, eli subilla, sitten viimeinen sana ja kaikki valta suhteessa koska olemme sopineet turvasanoista? Ei. Turvasanojen käyttö tai käyttämättä jättäminen eivät meillä liity mitenkään valtasuhteisiin, eikä niillä muuteta olemassa olevaa D/s-dynamiikkaa suuntaan eikä toiseen. Dom on silti dom, vaikka turvasanaa käytettäisiin.

Viime postauksessa sanoin näin;

Dom tuntee minut paremmin kuin kukaan muu, hän lukee minua kuin avointa kirjaa ja tietää missä rajani kulkevat. Joskus jopa paremmin kuin minä itse, tai siltä se ainakin tuntuu.

Raiskausfantasiat & koettu seksuaalinen väkivalta

Juuri tuosta syystä turvasanoista on tullut lähes tarpeettomia. Mutta ne ovat olemassa syystä; ne ovat meidän turvaverkkomme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: